KERSTSTOL
INGREDIENTEN VOOR HET BROOD:
500 gr tarwebloem
50 gr suiker
1 tl kaneel
15 gr gedroogde gist
9 gr zout
200 gr lauwe melk
100 gr lauw water
50 gr zachte roomboter in blokjes
poedersuiker om te bestrooien
gesmolten roomboter om te bestrijken
INGREDIENTEN VOOR DE VULLING:
500 gr spijs
60 gr pecannoten
20 gr sinaasappelsnippers / schil van een halve sinaasappel
25 gr sukade
60 gr rozijnen
40 gr krenten
1 ei
1 tl citroenrasp
BEREIDINGSWIJZEN:
Meng de bloem met de suiker, gist, kaneel, zout en het water en de melk.
Kneed hier een soepel deeg van met de hand of met een keukenmachine .
Voeg dan klontje voor klontje de boter toe.
Kneed het geheel goed door elkaar tot een licht plakkerig deeg.
Als je het uitelkaar trekt moet er een soort vliesje ontstaat zoals een kauwgombal.
Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en laat het onder een natte theedoek op een warme plaats een uur rijzen totdat de volume verdubbeld is.
Meng de noten, sukade, sinaasappel en de krenten en rozijnen door elkaar.
Druk de lucht uit het deeg.
Verdeel de vulling over het deeg en kneed er door heen.
Maak een bal van het deeg en laat dit even rusten.
Meng intussen de amandelspijs met het ei en citroen en maak er een rol van.
Druk het deeg uit tot een driehoek en leg de amandelspijs in het midden van het deeg.
Vouw 1/3 van het deeg over de spijs voeg de andere helft er terug overheen druk de randen aan,
Leg de stol op een vel bakpapier op een bakplaat .
Verwarm de oven voor op 180°C graden .
Laat de stol vervolgens nog een uur rijzen onder de theedoek
Bak de stol vervolgens op een bakplaat in het midden van de oven gedurende 25 - 30 minuten .
Verlaag dan de temperatuur naar 160°C graden en bak nog eens 15 minuten af.
Bestrijk de stol met de gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.
Lekker met roomboter erop.
Reacties
Een reactie posten