KERSTSTOL



INGREDIENTEN VOOR HET BROOD:

500    gr     tarwebloem
  50    gr     suiker 
    1    tl      kaneel
  15    gr     gedroogde gist
    9    gr     zout
200    gr     lauwe melk
100    gr     lauw water
  50    gr     zachte roomboter  in blokjes
                  poedersuiker om te bestrooien
                  gesmolten roomboter om te bestrijken

INGREDIENTEN VOOR DE VULLING:

500 gr spijs
  60 gr pecannoten
  20 gr  sinaasappelsnippers / schil van een halve sinaasappel
  25 gr  sukade
  60 gr  rozijnen
  40 gr  krenten 
    1      ei
    1 tl   citroenrasp 

BEREIDINGSWIJZEN:

Meng de bloem met de suiker, gist, kaneel, zout en het water en de melk.

Kneed hier een soepel deeg van met de hand of met een keukenmachine .

Voeg dan  klontje voor klontje de boter toe.

Kneed het geheel goed door elkaar tot een licht plakkerig deeg.

Als je het uitelkaar trekt moet er een soort vliesje ontstaat zoals een kauwgombal.

Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en laat het onder een natte theedoek op een warme plaats een uur rijzen totdat  de volume verdubbeld is.

Meng de noten, sukade, sinaasappel en de krenten en rozijnen door elkaar.

Druk de lucht uit het deeg.

Verdeel de vulling over het deeg en kneed er door  heen.

Maak een bal van het deeg en laat dit even rusten.

Meng intussen de amandelspijs met het ei en citroen en maak er een rol van.

Druk het deeg uit tot een driehoek en leg de amandelspijs in het midden van  het deeg.

Vouw 1/3 van het deeg over de spijs voeg de  andere helft er terug overheen druk de randen aan,

Leg de stol op een vel bakpapier op een bakplaat .
 
Verwarm de oven voor op 180°C graden .

Laat de stol vervolgens nog een uur rijzen onder  de theedoek

Bak de stol vervolgens op een bakplaat in het midden van de oven gedurende 25 - 30 minuten .

Verlaag dan de temperatuur naar 160°C graden en  bak nog eens 15 minuten af.

Bestrijk de stol met de gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.

Lekker met roomboter erop.
              

Reacties

Populaire posts van deze blog

KIP ALA BONNE FEMME

WITBROOD