WITBROOD
INGREDIENTEN:
500 gr tarwebloem
20 gr verse gist
10 gr zout
olie
BEREIJDINGSWIJZEN:
° Doe de bloem in de kom .
° Wrijf verse gist boven de bloem tussen uw handen fijn en meng door de bloem .
° Meng ook het zout erdoor.
° Voeg al roerende 250-300 ml lauwwarm water tot een samenhangend e en blijf roeren tot een samenhangend deeg ontstaat.
° Dek het af met een plasticfolie en laat het 15 minuten rusten .
° Vet het werkvlak in met een klein beetje olie.
° Stort het deeg erop en kneed het 10 minuten goed door tot het soepel en elastische is.
° Vorm het tot een bal en leg deze terug in de kom
° Dek af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is
° Vet de broodvorm in met olie.
° Kneed het deeg nog een keer goed door
° Druk het uit tot een lap die even lang is als de vorm en 2 cm dik.
° Rol de lap stevig op en vouw de zijkanten iets naar binnen .
° Leg de rol met de naad naar beneden in de vorm.
° Dek de vorm af met een met bloem bestoven doek .
° Laat het deeg nog 1 uur rijzen.
° Verwarm ondertussen de oven voor op 225°C.
° Schuif de broodvorm in de oven en bak het brood in 25-30 minuten bruin en gaar
° Bestrijk de bovenkant met water en zet het brood nog heel even terug in de oven
° Laat het brood 5 minuten in de vorm afkoelen.
° Neem het dan uit de vorm en laat het op een rooster goed afkoelen
MELKKBROOD: Vervang het water door volle melk.
SPELTBROOD: Vervang voor mensen met een tarwe of glutenallergie de bloem door speltbloem.
Reacties
Een reactie posten