WITBROOD



INGREDIENTEN:

500   gr tarwebloem
  20   gr verse gist
  10   gr  zout
              olie


BEREIJDINGSWIJZEN:

° Doe de bloem in de kom .
° Wrijf verse gist boven de bloem tussen uw handen fijn en meng door de bloem .
° Meng ook het zout  erdoor.
° Voeg al roerende 250-300 ml lauwwarm water tot een samenhangend e en blijf roeren tot een              samenhangend deeg ontstaat.
° Dek het af met een plasticfolie en laat het 15 minuten rusten .
° Vet het werkvlak in  met een klein beetje olie.
° Stort het  deeg erop en kneed het 10 minuten goed door tot het soepel en elastische is.
° Vorm het tot een bal en leg deze terug in de kom 
° Dek af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld    is
° Vet de broodvorm in met olie.
° Kneed het deeg nog een keer goed door 
° Druk het  uit tot een lap  die even lang is als de vorm en 2 cm dik.
° Rol de lap stevig op en vouw de zijkanten iets naar binnen .
° Leg de rol met de  naad   naar beneden in  de vorm.
° Dek de vorm af met  een met bloem bestoven doek .
° Laat het deeg nog  1  uur rijzen.
° Verwarm ondertussen de oven voor op 225°C. 
° Schuif de  broodvorm in de oven en bak het brood in 25-30 minuten bruin en gaar
° Bestrijk de bovenkant met water en zet het brood nog heel even terug in de oven
° Laat het brood 5 minuten in de vorm afkoelen.
° Neem het dan uit de vorm en laat het op een  rooster goed afkoelen


MELKKBROOD: Vervang het water door volle melk.

SPELTBROOD:   Vervang voor mensen met een tarwe  of glutenallergie  de bloem door speltbloem.

Reacties

Populaire posts van deze blog

KIP ALA BONNE FEMME